Now Foods L-OptiZinc 30mg 100 капачки.
- Високо бионалична форма на цинк L-OptiZinc
- Добавяне на меден аминокиселинен хелат
- Ефективно допълва дефицита на цинк
- Поддържа баланс с медта
- Позволява работата на стотици ензими
- Подпомага нормалния растеж и развитие
- Подпомага функцията на множество системи и органи
- Подпомага енергийния метаболизъм
- Подсилва имунната функция
- Укрепва антиоксидантната бариера
- Подобрява ефективността на процесите на детоксикация
- Поддържа киселинно-алкалния баланс
- Осигурява добро психическо състояние
- Подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите
- Подпомага високата плодовитост
- Не съдържа зоонотични добавки
- Подходящ за вегани
NOW L-OptiZinc е продукт, който допълва диетата с високо биодостъпни, хелатни форми на цинк и мед, съдържащи аминокиселини. Доставяйки минерали, които позволяват работата на няколкостотин ензима, влияят върху хормоналния и енергийния баланс, правилното функциониране на имунната, нервната и репродуктивната система, както и допринасят за силното укрепване на антиоксидантната бариера и ефективните процеси на детоксикация, той значително подпомага функционирането на целия организъм. Голямата ефективност на продукта е гарантирана от съдържащия се в него цинков монометионат, който носи защитената от закона търговска марка L-OptiZinc. Фактът, че активните съставки са капсулирани в неживотинска целулозна капсула, означава, че продуктът може да се приема и от вегани.
Цинк- Съкратено Zn, химичен елемент от групата на цинка, който играе важна роля в човешкия организъм. Изследванията на този минерал като важен за функционирането на живите организми, които продължават и до днес, са започнати през 1869 г. от ученика на Луи Пастьор Жул Раулин. Оттогава е доказана огромната роля на цинка за растежа, развитието и функционирането на човешкия организъм. Цинкът изпълнява своята роля най-вече чрез способността си да образува и активира повече от 300 ензима, което се дължи, наред с другото, на тетраедричната му пространствена структура, която определя безпроблемния обмен на лиганди, липсата на окислително-редукционен потенциал в биологичната среда и факта, че не се подлага на хидролиза до хидроксикомплекси в среда с много ниско pH.
Важен въпрос, свързан с цинка, е участието му във формирането на така наречените "цинкови пръсти", т.е. мотиви в аминокиселинната последователност в цинково стабилизираните белтъци, които позволяват на домейна на даден белтък да приеме подходяща форма и определят неговата функция.
Потребността от цинк за правилното функциониране на средностатистическия възрастен човешки организъм е определена на 10-15 mg/ден. Най-добрите хранителни източници, богати на високоусвоимата форма на цинка, са морските дарове, рибата, черният дроб, месото, особено червеното месо, яйцата и млякото. Сред растителните продукти са пълнозърнестите продукти, тиквените семки, бадемите, сусамът и червеният чай. Цинкът не се натрупва в организма. Употребата му в биохимичните процеси се извършва непрекъснато, след което микроелементът се извежда от организма. Поради недостига на цинк в растителните продукти и невъзможността на организма да го съхранява, веганите са група потребители, които са особено уязвими към хранителни дефицити на този минерал.
Свойства на цинка
Позволява образуването, развитието и оцеляването на много структури
Като участва в състава или активирането на многобройни ензими, включително РНК полимераза и ДНК полимераза, както и като участва в образуването на цинкови пръсти за свързване на нуклеиновите киселини сбелтъци, той влияе върху синтеза, трансформацията и оцеляването на генетичния материал и много съединения и молекули, включително белтъци, и следователно върху целите клетки и структурите, в които те влизат.
Участва в синтеза на важни съединения и в поддържането на минералния баланс
Като участва в производството на ретинолова киселина и витамин D, той влияе върху вътреклетъчните нива на съответните витамини. Като се конкурира с многобройни метали, включително мед, хром и манган, той формира нивата и взаимните пропорции на тези минерали в организма.
Укрепва антиоксидантната бариера
Осигурява активност на супероксиддисмутазата, ензим, който разгражда супероксидния радикал, който до молекули кислород и водороден пероксид, като блокира NMDA рецепторите, като по този начин нормализира възбудимостта на NDPH оксидазата и синтазата на азотния оксид, конкурирайки се с йоните на медта и желязото закато по този начин намалява липидната пероксидация, защитава сулфхидрилните групи на протеините от окисление, регулира отговора на оксидативния стрес чрез транскрипционния фактор NTF2 и засилва образуването на металотионеини, които улавят свободните радикали, участва в многопосочното засилване на антиоксидантните процеси, протичащи в отговор на прекомерното окисление на телесните структури.
Подпомага процесите на детоксикация
Като действа като метал, конкуриращ се с кадмия и оловото за съответните транспортери в организма, той намалява тежестта на придвижването на тежките метали в организма.
Подпомага поддържането на киселинно-алкалното равновесие
Като кофактор на карбоанхидразата, която катализира реакцията на превръщане на въглеродния диоксид в бикарбонат и водороден йон, той подпомага отделянето на CO2 през белите дробове и неутрализирането му в бъбречните тубули, като по този начин поддържа киселинно-алкалното равновесие, намалявайки прекомерното подкиселяване, причинено от натрупването на излишен въглероден диоксид.
Противодейства на образуването на тумори
Като упражнява многопосочен антиоксидантен ефект, който защитава правилността на съществуващите и създадените структури и като влияе върху правилния процес на синтез на нови структури и възстановяване на съществуващите, той допринася за намаляване на образуването на патологии в развитието и съществуването на клетките.
Влияе върху енергийния метаболизъм
Като осигурява необходимата възбудимост на хормоните на щитовидната жлеза, подпомага поддържането на необходимото състояние на панкреаса и се намесва в концентрацията на инсулина и глюкагона, той участва в правилното функциониране на енергийното стопанство.
Осигурява правилното функциониране на имунната система
Оказва влияние върху имунния отговор - засилва адхезията на неутрофилите към съдовите ендотелни клетки, инхибира цитотоксичната възбудимост на NK клетките, има противовъзпалителен ефект чрез образуване на комплекси с фитати и фосфати, насърчава освобождаването на интерлевкини 1и 6 и на фактора TNF-алфа, като стимулира действието на моноцитите, като предизвиква диференциацията на незрелите Т-лимфоцити и като оказва въздействие върху апоптозата и пролиферацията на имунните клетки, позволява на имунната система да функционира правилно.
Подпомага поддържането на здравето на сърдечносъдовата система
Цинкът е признат като антиеритрогенен агент. При диети с ниско съдържание на цинк се наблюдава склонност към атеросклеротични лезии. Освен това поддържането на адекватни нива на цинк спомага за поддържането на по-благоприятни нива на холестерола и липопротеините с ниска плътност (LDL) в кръвта.
Подпомага храносмилателната система
Като осигурява каталитичен капацитет на карбоксипептидазата, той дава възможност за смилане на немалките пептиди. Като укрепва епителната бариера, чиято плътност намалява изтичането на течности в чревния лумен, и като регулира секрецията на солна киселина в стомаха, той подпомага поддържането на добро здраве и необходимата функционалност на храносмилателната система.
Включва нервната система
Благодарение до голяма степен на образувания комплекс с глутамат, той оказва влияние върху функцията на нервната система, където създава качеството на сигнализацията. Наред с другото, той подпомага действието върху GABA и NMDA рецепторите и стимулира AMPA рецепторите. Като създава качеството на сигнализацията, влияе върху пластичността на синапсите и участва в процесите на запомняне и учене, той позволява правилното функциониране на нервната система.
Грижи се за доброто психическо състояние
Като увеличава количеството на мозъчния невротрофичен фактор (BDNF), повишава усвояването на серотонина в избрани области на мозъка, проявява антиглутаминергичен потенциал за намаляване на появата на обсесивно-компулсивни разстройства, той способства за поддържането на добро психично състояние.
Осигурява усещане за вкус и адекватен апетит
Като кофактор на густина, протеин, разположен във вкусовите рецептори, дава възможност за усещане за вкус. Поддържайки необходимото усещане за вкус, той противодейства на намаляването на апетита, причинено от намалената способност да се усеща вкуса на консумираната храна. Като влияе върху концентрацията на хормона на ситостта лептин, той осигурява необходимата степен на ситост след хранене.
Повлиява зрението
Като участва в образуването на ретинолова киселина, той осигурява способността за виждане.
Поддържа привлекателен външен вид
Като оказва противовъзпалително, изсушаващо, антибактериално и противовъзпалително действие, както и като намалява активността на 5α-редуктазата, той подпомага процесите на зарастване на рани и поддържа състоянието на кожата, ноктите и косата.
Подпомага баланса на мъжките хормони
Като дава възможност за правилно превръщане на холестерола и липидните прекурсори в полови хормони, подпомага производството на тестостерон и увеличава броя на андрогенните рецептори, той повишава активността на тестостерона. Като намалява възбудимостта на 5α-редуктазата, той намалява превръщането на тестостерона в неговата по-агресивно действаща форма. Като намалява свръхекспресията на естрогенните рецептори, той намалява действието на женските хормони.
Грижи се за здравето на простатата
Адекватното количество цинк в храната, освен всичко друго и чрез намаляване на свръхактивността на 5α-редуктазата, поддържа оптималния размер на простатната жлеза.
Подпомага поддържането на висока мъжка плодовитост
Като участва в процесите на синтез на тестостерон, както и като повишава ефективността на процеса на сперматогенеза, ускорява съзряването на сперматозоидите, предпазва и стабилизира структурите им от окислително увреждане и повишава степента на подвижност на сперматозоидите, той позволява поддържането на необходимия мъжки репродуктивен капацитет.
Намалява менструалните болки
Диетата, богата на цинк, намалява досадните менструални болки.
Последици от недостига на цинк
Лицата с повишена нужда от цинк включват бременни и кърмещи жени, хора, които растат и се развиват интензивно, както и спортисти или други лица, извършващи тежки физически натоварвания. Консумацията на преработени храни от почви с недостиг на цинк или просто небалансирана диета може да доведе до недостиг на цинк. Диетите с ниско съдържание на животински продукти, в които преобладаващите растителни продукти, богати на свързваща цинка фитинова киселина, намаляват усвояването на цинка, са неблагоприятни по отношение на бионаличността на този минерал. Последиците от недостига включват забавяне на растежа и развитието, повишена податливост към инфекции, влошен вкус и зрение, нарушен метаболизъм на медта и желязото, влошено психологическо състояние и увреждане на кожата, косата и ноктите. Както и при много други метали, както недостигът, така и излишъкът са вредни. За безопасна доза се счита количество, което не надвишава 100 mg, приемани на ден. Симптомите на цинково отравяне включват гадене, повръщане, болки в корема, треска, слабост, прекомерно слюноотделяне, нарушен имунитет, нарушена памет и познавателни способности, безсъние, нарушен метаболизъм на медта и желязото, което води до анемия и намаляване на липопротеините с висока плътност (HDL).
Бионаличност на цинка
Смята се, че количеството цинк, което се абсорбира от храната, варира от 8 до 29 %. Рядко хората с недостиг на този елемент решават да направят значителни промени в диетата си, които биха могли да подобрят неговата наличност. Ето защо, за да се компенсира ефективно недостигът на цинк, е изключително важно да се добавя цинк в силно усвоими форми. За най-ефективни химични форми в това отношение се считат аминокиселинните хелати, включително цинковият монометионат, който е комбинация от L-метионин и минерала.
Адаптиране на продукта за вегани
Голямо намигване към групата, особено уязвима към недостиг на цинк, т.е. веганите, трябва да бъде адаптирането на продукта, така че те да могат да приемат формулата в съответствие с техния мироглед. Важно е да се елиминират зооинфекциозните съставки и да се заменят с други, като например целулозна обвивка на капсулата или магнезиев стеарат от растителен произход.
Съществена мед
Цинкът и медта са метаболитни антагонисти, които постоянно се конкурират помежду си в организма, за да изпълняват възложените им функции. Ако количественото им равновесие се наруши, това може да доведе до множество неблагоприятни ефекти. Например прекомерното снабдяване с цинк, като намалява абсорбцията на медта, влияе върху неадекватния оборот на желязото в организма, което като последица води до неадекватен синтез на хема, в резултат на което се получава анемия. Освен това медта има редица други важни свойства, откъдето произтича и важността на допълнителното й приемане по време на продължително приемане на цинк.
Мед- Микроелемент, кофактор на множество ензими, метаболитен антагонист на цинка и основен минерал за функционирането на целия организъм:
Повишавайки възбудимостта на антиоксидантните ензими, той намалява образуването на реактивни кислородни видове, включително агресивния радикал супероксиден анион, като по този начин подобрява ефективността на антиоксидантната бариера,
Като ограничава окислението на митохондриите и подпомага правилния пренос на електрони от фероцитохром с към кислорода в IV дихателна верига, той подпомага образуването на енергия,
Като подпомага образуването на специфични невротрансмитери, участва в миелинизацията на нервните влакна и предпазва невроните от прекомерен оксидативен стрес, той осигурява необходимата функционалност на нервната система,
Като подпомага производството на меланини, подобрява цвета на кожата и косата,
като осигурява правилното протичане на процесите на синтез на колаген и еластин, подпомага поддържането на добро състояние на ставите и кожата,
Участва в балансирането на активността на множество ендокринни фактори, включително калцитонин, гастрин и вазопресин,
участва в топлинното регулиране на организма.
NOW L-OptiZinc е добре обмислена формула за допълване на цинковия дефицит, като в същото време се грижи за поддържане на нормални нива на медта. Като осигурява минерали под формата на високо биодостъпни аминокиселинни хелати, той гарантира високо ниво на ефективност. Като допълва предварително формирани дефицити на дадените елементи, той осигурява кофактори и структурни елементи за работата на стотици ензими, отговорни за функционирането на организма. По този начин той подпомага правилното функциониране на множество системи и органи, оптимизира енергийния метаболизъм, подпомага поддържането на киселинно-алкалното равновесие, осигурява необходимата ефективност на антиоксидантната бариера и ефикасността на протичащите в организма процеси на детоксикация. Включването на L-OptiZinc monomethionate в състава е гаранция за ефективността на продукта. Включването на целулозна капсула и магнезиев стеарат от растителен произход позволява продуктът да се приема от вегани, без да се нарушава начинът им на живот.
Компоненти
| 33% | Мед(отаминокиселиненхелатнамедта) | 0. |
|---|
Оризово нишесте, целулоза (капсула), стеаринова киселина
Производител и дистрибутор
Производител:
NOW® Foods
244 Knollwood Drive
Bloomingdale, IL 60108
USA
Dystrubutor:
Olivit Sp. z o.o.
Blacharska 11
61-006 Poznań
Polska